Vem har målat mästerverket?

Konst.
Är det verkligen Leonardo da Vinci som målat det osignerade mästerverket Salvator Mundi? Montage: C Altgård / Opulens

OMSTRITT KONSTVERK. Det är omstritt vem som verkligen har målat mästerverket Salvator Mundi. Att verket är i privat ägo försvårar en underökning av saken. Om detta skriver Ida Thunström idag.

Salvator Mundi.

År 2017 såldes en nyupptäckt målning av Leonardo Da Vinci, Salvator Mundi, på Christie’s i London. Den gick för den rekordhöga summan 450,3 miljoner dollar, till en dold köpare som senare visade sig vara Mohammed bin Salman, Saudiprinsen. Sedan dess har det emellertid inte varit möjligt att betrakta den fenomenala tavlan, eftersom prinsen helt fräckt och kompromisslöst, gömt undan den för världen. Minst sagt oschysst gjort, men inte helt utan anledning. Sedan verket sålts har nämligen dess äkthet allvarligt ifrågasatts. Av ett otal experter. Det finns idag tillräckligt mycket som tyder på att just den här målningen inte är gjord enbart av Leonardos hand, utan av hans verkstad, för att värdet på målningen ska sjunka avsevärt. Mohammed bin Salman är alltså med rätta lite skakis över att det ska uppdagas att det unika konstverket inte är fullt så jätteunikt som man trott. Enda sättet för honom att bevara verkets ”äkthet” är alltså att blåvägra att lämna det ifrån sig så att inga vidare undersökningar kan göras. Och det är precis det han gör.

IDA THUNSTRÖM
ida.thunstrom@opulens.se

Ida Thunström är konstnär. Vid sidan av sitt konstnärskap har hon regelbundet varit aktiv som konst- och litteraturrecensent och publicerat konstrelaterade texter för olika tidningar, främst kulturmagasin. Ida kommer ursprungligen från Stockholm och är verksam både inom och utanför Sverige.

Det senaste från Konst

0 0kr