Om den melankoliska minen av tomhet

Konst.
Vincent Van Gogh: Dr Paul Gachet.

JUBILEUM. “Dr Gachets melankoliska blick uttrycker också vår egen tids känsla av tomhet”. Lars Borghem berättar om en tavla av van Gogh apropå att det i vår är 150 år sedan Pariskommunen.

Pariskommunen var namnet på den revolutionära stadsstyrelsen i Paris för 150 år sedan, våren 1871. Kvinnorna hade en mer framträdande roll än i något tidigare uppror, skriver Sven-Erik Liedman i sin bok Karl Marx. Många av de ursinniga fördömanden av den kortlivade regimen som florerade i pressen handlade om kvinnor. ”Om den franska nationen enbart vore sammansatt av kvinnor, vilken fasansfull nation vore det inte”, utbrast till exempel The Times korrespondent.

Här några noteringar från periferin.

Paul Gachet som var Vincent van Goghs läkare under den sista tiden i Auvers-sur-Oise norr om Paris, deltog som militärläkare under Pariskommunen 1871. Mössan som han bar på van Goghs berömda porträtt av honom är från tiden för Pariskommunen. Vincent skrev om porträttet att läkarens melankoliska min motsvarar vår tids uttryck av övergivenhet. En av de versioner av målningen som van Gogh gjorde var tidigare den dyraste målning som någonsin sålts. På platsen för Pariskommunen byggdes kyrkan Sacré-Coeur, ”vårtan”. Förslag har rests att riva kyrkan, symbolen för kommunens nederlag.

Den första varianten av Paul Gachet som Vincent van Gogh målade såldes till en rik japan, Ryoei Saito. När han dog 1996 hade han lovat att bränna sig själv tillsammans med målningen. Bara arvingarna visste länge om det var en billig kopia av målningen de lyckats få ner i kistan eller om det var originalet som hamnat där. Men år 2007 blev det känt att målningen hade förvärvats av den i Österrike födde chefen för en investeringsfond, Wolfgang Flöttl. När Flöttl fick ekonomiska och juridiska problem tvingades han sälja målningen. Vem som nu äger den är fortfarande okänt.

Statyer av slavägare kan flyttas in på museer och sättas in en ny historisk och politisk kontext. Visste du att elva av de första tolv presidenterna i USA var slavägare? Men hela Sacré-Coeur kan inte ställas in på ett museum där bakgrunden i Pariskommunen förklaras. Den historiska blicken får vi själva tillägna oss.

Opulens Global

Du har väl inte missat Opulens Global?

Dr Gachets melankoliska blick som kanske också uttrycker vår egen tids känsla av tomhet liksom hans mössa från Pariskommunen målade av Vincent van Gogh, kan ses på Musée d’Orsay i Paris.

Auvers-sur-Oise där både Dr Gachet och van Gogh tillbringade sina sista dagar är väl värd ett besök. Där finns kyrkan som han målade och kyrkogården där han är begravd vid sidan av sin bror Theo. Huset där han bodde, heter nu Maison de van Gogh. Även huset där Dr Gachet bodde kan besökas. Dennes grav finns på Pére-Lachaise i Paris, platsen där många av kommunarderna massakrerades under blodiga veckan 21-28 maj.

Tågresan från Paris tar en timme med ett tågbyte. Här en länk till en sida med upplysningar om hur du tar dig dit. Och här en annan länk till en sida med ett rikt bildarkiv.

Vi får bekämpa våra känslor av tomhet på olika sätt. Att ta del av kulturella avtryck som inte stöder religionerna och krigsindustrierna och att komma till insikt om vilka som gör det är en början. Att klä av ett ekonomiskt system som tillåter att unik konst förstörs eller göms undan för spekulation är en fortsättning. Att lära sig se samband mellan de goda krafterna är en ständigt pågående aktivitet. Och att inte fastna i träsket av tv-serier och strömningstjänster som bara fördjupar känslan av tomhet en annan.

LARS BORGHEM
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr