Något att se för såväl stora som små

Konst.
Ett av Liselotte Watkins verk som visas på Millesgården just nu.

MILLESGÅRDEN. Med hopp om att förlänga sommarkänslan har Anne Edelstam besökt Millesgården och sett utställningar med verk av Liselotte Watkins och Stig Lindberg. Hon blev inte besviken.

Liselotte Watkins Italien
T.o.m. 21 november 2021

Stig Lindberg
T.o.m. 30 januari 2022

Millesgården museum
Herserudsvägen 32, Lidingö

 

Vad kan man göra för att förlänga sommarkänslan? Jag begav mig till Millesgården, på Lidingö, ett litet Italien mitt i Sverige. Trots att luften var sval och solen inte längre värmde som under sommaren, bjöd Carl Milles (1875-1955) museum på just detta.

Han skrev själv 1923 ”jag bygger Italien här” och visst känns det som om man vore i Rom när man kliver upp för trapporna och beskådar terrasserna, skulpturerna och de sprudlande fontänerna. Oberoende av vädergudarna så lyfts besökaren direkt till sydligt belägna nejder. Men denna höst är detta ännu mer markant med utställningen av Liselotte Watkins Italien. Hennes verk är placerade på olika ställen i Millesgården vilket förde mig runt i samtliga salar och hus.

Färgskalan är ”italiensk” – den har fångat ett ljus som finns just där. Den nordiska grönskan har konstnärinnan ersatt med dova, av solen blekta sandfärger genom vilka jag kunde känna den dallrande sydländska hettan. Sigrid Hjerténs influenser anas i de långsmala gestalterna, nästan uteslutande kvinnor och flickor. Även hennes reklam- och illustrationsutbildning märks i de skissade och humoristiska kvinnofigurerna. De är lustigt målade, likt stilleben, i sina kök, vardagsrum, sovrum eller på stranden.

Jag fastnar även för hennes keramik, framför allt de målade krukorna. Italiens typiska pinjeträd i form av paraplyer är insprängda lite här och var i hennes verk. Italien framstår som en paradisdröm när mörkret börjar sänka sig över våra breddgrader och därför blir denna utställning en veritabel vitamininjektion.

Inte långt efter kommer Stig Lindbergs (1916-1982) utställning i galleriet med mer än 400 objekt. Anns hus på nedre terrassen har tillfälligt gjorts om till Gunnel och Stigs hus med deras möbler, tapeter, tyger och det välkända mönstret Berså. Även Stig Lindbergs verk inbjuder till glädje för både stora som små: som rummet inrett med hans illustrationer från Lennart Hellsings barnbok Krakel Spektakel.

Stigs Lindbergs keramik är rikt illustrerad med lustiga, enkelt skissade figurer samt speglar vars ramar han målat i olika mönster. De skorstenshöga färgglatt målade utegrillarna inspirerade mig till en ny grill på landet! Få formgivare och industridesigner har varit så produktiva och folkkära som denne konstnär. Att Stig Lindberg finns representerad både på museer och internationellt förvånar mig därför inte alls. Som sagt, detta är en trevlig utflykt för både stora och små.

Byline Anne Edelstam
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

 

Det senaste från Konst

0 0kr