Maria Fribergs fotokonst öppnar nya horisonter

Konst.
Maria Friberg, "Almost There", 2000. fotokonst, konst
Maria Friberg, “Almost There”, 2000.

FOTOKONST. ”Det är upplyftande att se vilka nya horisonter som öppnar sig när vi tänker utanför våra invanda normer,” skriver Anne Edelstam som sett fotokonstnären Maria Fribergs utställning ”Nästan där/Almost There”.

Maria Friberg
Nästan Där/Almost There
Thielska galleriet
Utställningen pågår t o m den 3 mars 2024

Efter att länge ha fört en tämligen slumrande tillvaro, har Thielska galleriet levt upp de senaste åren med flera intressanta och relevanta utställningar. Nu överraskar museet återigen tack vare Maria Fribergs fotografier.

Denna numera erkända fotograf, uppväxt med kvinnor, har specialiserat sig på mannens roll i samhället. Sitt publika genombrott fick hon med verket ”Almost There”, år 2000, vilket också visas på Thielska. Detta vackra blåa fotografi av fyra affärsmän, klädda i sina kostymer, flytande omkring i en bubblande pool, med huvudena precis ovanför vattenytan, leder till eftertanke.

Annorlunda perspektiv

Ska de drunkna eller överleva? De ser inte nämnvärt stressade ut, de är snarare lite komiska. Det får mig att tänka på när man var liten och tittade på molnen och föreställde sig alla slags olika figurer och djur. Ett annorlunda perspektiv på sig själv och på tillvaron helt enkelt.

Jämsides hänger Eugène Janssons lika blåa oljemålning över Stockholm en tidig morgon. För Maria Friberg har haft tillgång till museets samlingar och fått bestämma vilka tavlor som ska hänga som pendanger till hennes närmast överdimensionerande fotografier.

Männen i hennes verk är utlämnade i sin skörhet i olika mer eller mindre besvärliga ställningar, som de som är uppkastade i ett träd, eller mannen i bilen, inklämd mellan två stolar med spaken obekvämt puffande på hans lår.

En fallossymbol men en humoristisk sådan. För Maria Friberg verkar varken ta männen eller sig själv för på så stort allvar vilket är förlösande i dessa dystra tider. Hon lyfter männen och betraktaren utöver deras roller och in i ett bredare perspektiv.

Män som brer ut sig

På övre våningen, skojar hon med Vilhelm Hammershøis oljemålning där fem män sitter med sina glas vid ett middagsbord. Mitt emot har hon nämligen ett fotografi, ”Somewhere Else”, i liknande mörka färgtoner med enbart fem mäns ben fotograferade underifrån ett liknande bord, sittande bredbenta, som män ofta gör, i mörka byxor samt finskor. De tar plats: i det övre måleriet brer de ut sig med snapsglasen och i Marias fotografi skäms de inte för att visa upp sina ädlare delar.     

Engagemang

Hennes engagemang för samernas rättigheter och för vikten av naturens bevarande speglas också i hennes bilder.

Männen kanske behöver skala av sig sina ’kostymer’ för att återfinna sin ursprungliga roll: att ödmjukt ta sig an, skydda och ta hand om både de utsatta människorna som naturen.

Det viktiga är att sluta agera som rovdjur och utsugare, till att bli det människor borde vara, nämligen vårdande och kreativa varelser.

Det passar väl in på museets forne ägare: Ernst Thiel. Från att ha varit bankman, utvecklade han med tiden, sin poetiska, litterära och konstintresserade sida. Vilket vi besökare har att tacka honom för.

Det är upplyftande att se vilka nya horisonter som öppnar sig när vi tänker utanför våra invanda normer. Eller när vi söker oss till en tillvaro nära naturen.      

Byline Anne Edelstam
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

 

 

Det senaste från Konst

0 0kr