Läsvärd och välgjord bok om Ivar Arosenius

Konst.
Mats Malm. (Foto: Thomas Melin)
Mats Malm. (Foto: Thomas Melin)

KONSTNÄRSBIOGRAFI. Mats Malms texter fångar både den konstnärliga och litterära sidan hos Ivar Arosenius och skildrar dessutom människan bakom konstnärskapet, anser Mathias Jansson.

Ivar Arosenius, berättaren av Mats Malm,
Bokförlaget Langenskiöld

 

De flesta är bekanta med ”Kattresan”, barnboken om Lillan som på kattens rygg rider ut på äventyr i världen och i slutet träffar självaste kungen och blir bjuden på saft och kakor. I sagan äter katten så mycket kakor och saft att den spricker och får sys ihop.

Det är en välkänd barnbok som jag själv läste många gånger för mina barn när de var små och det är också den boken som jag själv främst förknippar med konstnären Ivar Arosenius.

I Mats Malms aktuella konstbok “Ivar Arosenius, berättaren” har ”Kattresan” en viktig plats när det gäller att beskriva Arosenius förmåga att berätta i bilder. 

Ivar Arosenius föddes 1878 i Göteborg men avled bara 30 år gammal som följd av sin blödarsjuka. Efter hans död hittades manuset till den nu så klassiska barnboken ”Kattresan” som alltså gavs ut postumt. Under sin livstid gjorde Arosenius flera olika bildsviter som “Sagan om de sex prinsessorna” (1905), “Den Bergtagne” (1908) och andra bildsviter där motiv från mytologin eller sagorna återberättas utan behov av en förklarande text. Många av dessa bildsviter och Arosenius manuskriptbok, som för första gången publiceras i bokform, utgör en stor del av bokens innehåll.

Arosenius utbildade sig till konstnär vid Valands målarskola, men den konstnärliga karriären gick trögt och genombrottet lät vänta på sig. Kanske bidrog hans förakt för sociala konventioner och avståndstagandet från konstnärliga traditioner och auktoriteter till att han inte lyckades skapa en grund för en framgångsrik karriär.

Samtida vittnesmål beskriver Arosenius som en provocerande och självförbrännande person. Hotet att dö i blödarsjuka, ett öde som drabbat brodern Harald redan som 14-åring, präglade hans livssyn.

Arosenius ville skapa bilden av sig själv som en av de där bohemiska och plågade konstnärerna, en svensk van Gogh. Till skillnad från van Gogh fanns hos Arosenius också en annan sida. Han kunde framstå som en varm och välanpassad familjefar. Bara några veckor före sin död fick Arosenius till slut sitt efterlängtade stora genombrott på den svenska konstscenen med en utställning på Valand i Göteborg. 

Dagens ordspel!

Dagens ordspel - Ny kluring varje dygn!
Spela

“Ivar Arosenius, berättaren” är en mycket välgjord konstbok, fint inbunden och med ett generöst urval av bilder och bildsviter av hög kvalitet.

Mats Malms texter fångar både den konstnärliga och litterära sidan hos Ivar Arosenius, samtidigt som de tecknar ett nyansrikt porträtt av människan Arosenius. För Arosenius förtjänar att kommas ihåg för så mycket mer än bara ”Kattresan”, som visserligen är en fantastisk bildberättelse, men bara en liten del av ett varierat och bredare konstnärskap.

ANVÄND DENNA!
MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr