Fotojournalistik i världsklass

Konst.
Förmodligen är detta Steve McCurrys mest kända bild. (Foto: Steve McCurry)

FOTOKONST. Anne Edelstam har i Paris sett en imponerande retrospektiv utställning med  fotografen Steve McCurrys bilder. Och hon är entusiastisk.

The World of Steve McCurry
Musée Maillol, Paris
09 december 2021 –29 maj 2022

Ingen har väl kunnat undgå fotografiet som porträtterar den afghanska flickan med de gröna ögonen, flertalet gånger publicerad, bland annat på National Geographics första sida? Nu visas en retrospektiv med 150 av Steve McCurrys fotografier i förstorade format på Musée Maillol, i Paris.

Besökaren får följa med i hans fotspår från Afghanistan till Sydöstra Asien och från Afrika till Sydamerika. Bilderna förmedlar krig och elände men även fotografens medkänsla för människor och djurs integritet och dignitet. Det finns också inslag av humor och lekfullhet där man minst anar det. Och visst finns även här fotot av den afghanska flickan som nu har blivit vuxen, upphittad efter 17 år och fotograferad på nytt.

Mujaheddinkrigare, Nuristan, Afgahnistan, 1979. (Foto: Steve McCurry)

Utställningen börjar på övervåningen i detta lilla men fina privata museum, ett stenkast från boulevard St Germain, vilket var konstnärskvarteret för några årtionden sedan och som fortfarande besitter en oneklig charm. De första rummen är tänkta som en introduktion med svartvita fotografier från Steve McCurrys första resa till Afghanistan 1979–1980. Flera avbildar de mujaheddin som kämpade mot både ryssar och den afghanska armén.

Sedan tar jag steget in i hjärtat av utställningen. Där möts jag av en färgexplosion och betraktande blickar från porträtt tagna i all världens hörn. Förutom de på de helt beslöjade afghanska kvinnorna i sina blåa burkor – jag läser mig till att över två miljoner afghanska änkor försöker överleva med sina barn efter åratal av krig och talibanstyre. Det är svårt att ta till sig att de nu återigen tvingas underkasta sig denna kvinnofientliga regim.

Men det finns också roliga bilder som den på pojkarna som leker bredvid några av världens äldsta träd – baobabträden i Madagaskar. De kallas även för ”livets träd” för dessa tusenåriga träd bär på livsviktigt vatten.

Magnifika bilder från Wadi Rum, öknen i södra Jordanien, tar oss tillbaka i tiden: till nabateerna som byggde Petra, den rosa sandstensstaden där, cirka 200 år före vår tideräkning.

Omofolket i Etiopien skildras i otroligt vackra och färgstarka bilder. Från Mali, får jag uppleva de enkla men arkitektoniskt intressanta husen. I Sri Lanka förvånas jag över hur utövarna av fiske klättrar upp på höga stänger i vattnet för att kasta sina nät. Översvämningsbilderna under monsunen i Indien skildrar människor som vadar genom vattenmassorna med en symaskin eller en tebricka i handen. De överfulla tågen med cyklar fastsnurrade utanpå vagnarna är också oförglömliga.

Utställningen avslutas med korta videofilmer där vi får följa fotografen själv ut på några av hans äventyr. Enligt Steve McCurrys egna ord: “När jag kommer till ett nytt ställe, ger jag mig av, på måfå, tidigt på morgonen. Plötsligt händer något magiskt och jag börjar se i bilder, nästan som i ett meditativt tillstånd.”

Det är omöjligt att tillfredställande kunna återge denna omfattande fotografiutställning, men jag hoppas att jag kunnat ge er mersmak att själva upptäcka denna sensationella, flertalet prisbelönta fotograf, om inte annat så i en av hans fotoböcker.

Byline Anne Edelstam
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

 

 

Det senaste från Konst

0 0kr