En kulturell bro mellan Orienten och Västvärlden

Konst.
Ett av de objekt som visas i Paris: Knapp, Indien, 1700-tal. Jade, guld, rubin, smaragder i kundan. Paris, museet för dekorativ konst. © MAD, Paris / Jean Tholance

KONSTHANTVERK. Det orientaliska konsthantverket är återigen på modet och visas upp i Paris, på Musée des Arts Décoratifs. Anne Edelstam skriver om en utställning som speglar hur modehuset Cartier hämtade inspiration från den islamiska kultursfären.

Cartier et les arts de l’Islam – aux sources de la modernité
Musée des Arts Décoratifs, Paris
Utställningen pågår till den 20 februari 2022

Aktuella juvelerare som egyptiskan Azza Fahmy har bidragit till att skapa uppskattning av orientaliska smycken av hög kvalitet. Hennes smycken finns att köpa internationellt och är väldigt uppskattade. Annars är silversmyckena beduinerna bär de mest kända konstföremålen från den islamiska kulturen.

Det anrika franska modehuset Cartier lät sig också inspireras av de vackra konstföremålen från den islamiska kultursfären. 500 objekt från 1900-talet fram till samtiden visas i denna exceptionella utställning.

I Frankrike finns expertis när det gäller scenografi och denna utställning är inget undantag. Det som visas är framför allt en blandning av konstverk från det forna Persien samt Indien som har inspirerat Cartier. Filmer som visar det invecklade och intrikata arbetet med att skapa ett smycke från början till slut gör att jag uppskattar de utställda klenoderna än mer. Det är fascinerande att se hur konsthantverk går till.

De franska juvelerarna lärde sig av de antika persiska och indiska objekten som nu visas på museet. Det blev incitamentet till ett nytt sätt att designa smycken och andra hantverk. Utvecklingen ledde till vad vi numera kallar för art déco, en förkortning av franskans ”arts décoratifs”, eller den dekorativa konsten. Uppkomsten var en reaktion mot bland annat Bauhausskolans förenkling och massproduktion.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Orientaliska mönster och gamla böcker inspirerade också juvelerarna. Det framgår av smyckena som är utställda på museet: med sina symmetriska mönster och stenar i starka färger. Hela utställningen utstrålar lyx, glamour, livsglädje, tro på framtiden och på teknikens under.

Men för mig representerar utställningen även de broar konstnärer och formgivare bygger mellan skilda kulturer och vikten av att lära sig och inspireras av varandras traditioner.

Vill ni lära er mer om detta kulturarv så missa inte denna fina utställning om ni besöker Paris!

Byline Anne Edelstam
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

 

 

 

Det senaste från Konst

0 0kr