Elliott Erwitts fotokonst är upplyftande

Konst.
Foto: Elliott Erwitt. Aktuell med en retrospektiv utställning i Paris.
Foto: Elliott Erwitt. Aktuell med en retrospektiv utställning i Paris på Musée Maillol.

FOTOGRAFI. “Utställningen visar på Erwitts vidd av motiv och ändå på en enhetlighet,” säger Anne Edelstam som sett en retrospektiv utställning med den framstående fotografen.

Elliott Erwitt, retrospektiv
Musée Maillol, Paris
Utställningen pågår till den 15 augusti 2023      

Den reprospektiva utställningen med den internationellt erkände fransk/amerikanske fotografen Elliott Erwitt på Maillol-museet, i Paris, är en formidabel succé.

Utställningen börjar på den övre våningen med stora svart-vita fotografier. De samsas med några färgfotografier vilka annars mest visas på nedre botten.

Det första fotografiet besökaren möts av är en bild av en Grand Danois framben, stående bredvid en person vars stövlar är det enda man ser, samt en pytteliten hund, iförd en mössa som sitter på sned.

Detta fotografi sätter prägeln på Erwitts hela tänkesätt och fotograferande. Han har humor, är ironisk utan bitterhet eller elakhet. Fotografen är en stor humanist med sinne för ovanliga vinklar.

Elliott föddes 1928 i Paris av ryskjudiska föräldrar. Familjen flyttade sedan till Italien och vidare till USA där Elliott studerade fotografi. 1954 blev han anställd av Magnum Photos. Han har arbetat som fotojournalist, modefotograf, reklamfotograf samt porträttfotograf. Han har även gjort filmer.

En hel serie porträtt föreställande Marilyn Monroe, Jackie Kennedy, Charles de Gaulle, Che Guevara, Nikita Chrusjtjov bland annat, visas på utställningens nedre botten. Samtliga fångar personligheten eller ögonblicket. De är lysande!

Hundar verkar annars ha varit hans favoritämne för det är flera roliga och absurda fotografier på olika hundar. De komiska situationerna, erkänner han själv villigt, är inte alltid spontana utan väl uttänkta och tillrättalagda. Liksom flera av hans andra fotografier vilka man lätt kan tro att de är tagna i stunden. Men han har även fotograferat skilda miljöer, kulturer och traditioner han sett under sina resor, såväl i Frankrike som i Asien och i USA.

Bilderna, vare sig de är iscensatta eller ej, ger en inblick i vardagen på diverse platser i världen. En blandning av humor och känsla. Utställningen visar på Erwitts vidd av motiv och ändå på en enhetlighet. Intervjuer med honom visas också där han förklarar hur han har fotograferat ett motiv och varför, alltid med glimten i ögat. Det fördjupar besökarens förståelse för hans verk.

Kan ni inte se utställningen så köp någon av hans flertaliga fotoböcker: jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna!

Byline Anne Edelstam
ANNE EDELSTAM info@opulens.se

 

 

 

 

Det senaste från Konst

0 0kr