Helena Giertta och Lisa Bjurwald (Foto: Qia Rindevall)

Lisa Bjurwald och Helena Giertta samtalar om aktuella mediafrågor.

Tidigare avsnitt:

Hur ser SVT egentligen på sina äldre medarbetare?

Vem ska efterträda Thomas Mattsson?

Twitter och apparna som spårar oss

De högljudda kultursidorna

”Medieåret har kickstartat”

Vad händer när diktaturer ger sig på enskilda kulturutövare?

 

Virtanen, Babtjenko och Om krisen eller kriget kommer

Svenska Akademien, Gräv18 och Guldspadegalan

Giertta och Bjurwald diskuterar relevansen i den enorma bevakningen av krisen på Svenska Akademin, men tittar också bakåt på Gräv18 och Guldspadegalan i Helsingborg med mera.

 

Metoo och Dokumentet – hur mycket har förändrats på 40 år? 

I det här avsnittet diskuterar Bjurwald med Giertta det nya medieetiska systemet och Aftonbladets Dokumentet från 1978. Karin Alfredsson är dagens studiogäst.  Hon är journalist och författare, bland annat till flera deckare och till Sveriges första facklitterära bok om våld mot kvinnor, och är aktuell med dokumentären Sex, sprit och solidaritet  om Aftonbladets Dokumentet. Svt sänder dokumentären den 20 april.

Sociala medier, Dawit Isaak och journalister som säljer prenumerationer

I detta avsnitt diskuteras Dawit Isaak som nu suttit fängslad i sex tusen dagar, stormen kring vilka böcker som får kulturstöd, Mittmedias idé att journalister ska ringa upp tidigare prenumeranter, den förnedrande behandlingen av Gui Minhai samt sociala medier.

 

MeToo och Mittmedia

I detta avsnitt diskuteras den nya kulturpolitiska arenan Folk och Kultur, Lärarförbundets inskränkning av den egna tidningens oberoende, brister i kulturjournalistiken, författararvoden, problematiken med namnpubliceringar under Metoo samt reaktioner på Journalistens reportage om Sanna Wikström som dog efter att ha blivit dåligt behandlad av sin arbetsgivare Mittmedia.