”Sveriges viktigaste författare”

Poddar.

PODD. Dags att kliva ner i den litterära experimentlådan där språket rycks upp med rötterna och vad som helst tycks möjligt. Richard Dinter har träffat författaren Pär Thörn.

Det är lätt att kanske tro att det bara var på 60-talet som det experimenterades och att detta vilda förhållande till litteraturen sedan tog slut . Så är det såklart inte, men visst, det fanns ett stark svenskt litterärt avantgarde, en gränstrakt mellan poesi, musik, ljudkonst, collage, en slags slags öppenhet inför att blanda genrer, prova nya grepp, leka med språket och därmed skapa nya oväntade samband och sammanhang.

Men nu är det det alltså 2022 och jag har träffat en arvtagare till Åke Hodell och company. En poet, ljudkonstnär, performanceartist som gett ut mängder av böcker på olika förlag, ibland själv, ibland tillsammans med en medförfattare. Hans senaste verk är den kritikerhyllade novellsamlingen Era anklagelser är meningslösa som kan beskrivas som en studie i lagbrottet. Gäst i detta avsnitt av Dinter utan Filter är Pär Thörn, en gång kallad Sveriges viktigaste författare.

Om podcasten och tidigare avsnitt >>

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Poddar

0 0kr