Politiker ska inte lajva journalister

Media/Samhälle
Collage: Opulens. Bildkälla: Pixabay.com

PROPAGANDA. ”Det går idag inte att läsa sig till vilka eller hur många som arbetar med sidan, men den enda namngivna redaktören har förtroendeuppdrag för Moderaterna och en lång bakgrund som aktiv i partiet.” Max Karlsson oroas, apropå nystartade 08nytt.se, över hur politiker startar sajter förklädda till oberoende nyhetsmedier.

 

Avståndet och relationen mellan journalistik och politik diskuteras flitigt. Vanliga vinklar är journalisters oberoende och att politiker inte bör lägga sig i journalistisk verksamhet, en diskussion som nyligen aktualiserades när Sverigedemokraterna ville kalla upp chefer för Public Service till riksdagens kulturutskott.

Sverige har en lång historia av både interna medlemstidningar och partipress, där politiska partier eller närstående organisationer äger tidningar eller mediehus. Flera av de större tidningarna har ledarsidor som ligger mer eller mindre i linje med partiernas ideologi, men med en tydlig gräns mellan opinionsjournalistik och nyhetsredaktioner. Samtliga av de större partierna har försökt sig på olika mediesatsningar, men de flesta planerna är sedan länge övergivna. Ett känt exempel på partipress som är anslutet till Medieombudsmannens pressetiska riktlinjer är Socialdemokraternas Aktuellt i Politiken. Det är mer ovanligt att svenska politiker utger sig för att vara journalister, eller att partier själva säger sig rapportera objektiva och oberoende nyheter. Frågan om trovärdighet är central och avsändare och syfte får inte vara otydligt. Här har Sverigedemokraterna länge försökt utmana, med styrda projekt som Samtiden på nationell nivå och mindre (ö)kända Nutid TV i Stockholm.

Moderaterna i Stockholm, partiet som leder och styr staden, ligger bakom den nystartade nyhetssajten 08nytt.se. Sidan ska ”ge dig de senaste nyheterna från Stockholms län” och ansvarig utgivare är Gustaf Drougge, chef för Moderaternas kansli i huvudstaden. På förstasidan står det allra längst ner att sidan drivs ”i samarbete med” Moderaterna, och när du klickar in på fliken ”Om 08nytt” står det att ”tidningen ägs av Moderaterna i region Stockholm”. Sidan är framtagen av webbyrån Enkla Digital.

Det kan låta nobelt; avsändaren säger sig uttryckligen vilja sänka trösklar för invånare att ”följa det som sker i Stockholms län” samt att 08nytt minsann är en webbtidning utan annonser eller betallösningar. Webbsidan har en till och med en liten väderfunktion högst upp i menyfältet.

Det går idag inte att läsa sig till vilka eller hur många som arbetar med sidan, men den enda namngivna redaktören har förtroendeuppdrag för Moderaterna och en lång bakgrund som aktiv i partiet. Det finns ingen registrerad separat organisation.

Flera av artiklarna skulle kunna vara direkta pressmeddelanden från Moderaterna och partiet står listat som bildkälla på nästan alla bilder.

Integration, infrastruktur, ”kommun”, miljö, näringsliv, välfärd och ”topplistor och tips”. 08nytts kategorier målar upp en rätt tydlig bild av sidans innehåll i övrigt. Flera av artiklarna skulle kunna vara direkta pressmeddelanden från Moderaterna och partiet står listat som bildkälla på nästan alla bilder. På sidan finns också enstaka mer slumpmässiga eller oklara publiceringar; varför är det relevant för Moderaterna i Stockholm att skriva om en explosion i Högdalen på ett sätt som liknar kvällstidningsrapportering? Varför finns det en artikel som listar ”tips inför pollensäsongen”? Varför vill partiet leverera nyheter?

Det är dock inte första gången som Moderaterna satsar på egna nyheter. År 2016 startade den moderata riksdagsledamoten Edward Riedel nyhetssidan ”Nyheter i Västerbotten”, och i en intervju i Sveriges Television sa han då att att all nyhetsmedia ”i någon bemärkelse inte är opartisk”.

Låt det stå klart att den politiska linjen är tydlig och genomgående för 08nytt. Under rubriken ”Avslöjande: Lögnen från Kramfors” skriver 08nytt att socialdemokraten Jan Sahlén ägnat sig åt ”lögner” om Moderaterna. Artikeln avslutas med en ”intervju” med kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, moderaten Daniel Dronjak, som säger att den politiska ledningen i Huddinge är ”lättade över de nya uppgifterna”. Ingenstans i reportaget framgår det att det handlar om en partsinlaga.

Prenumerera på Premium!

Opulens utkommer fem dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 45 kr/mån eller 500 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månaders obegränsad och gratis tillgång till hela utbudet (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer från Draken Film.
PRENUMERERA HÄR!

I en artikel om minskad brottslighet i Järva skriver 08nytt att minskningen delvis går att hänvisa till att ”de styrande infört nya integrationsåtgärder där det enskild ansvaret betonas tydligare jämfört med när Socialdemokraterna styrde Stockholm stad”.

I en krönika om Nya Karolinska skriver redaktören ”jag kommer att fortsätta granska och analysera läget i Stockholmsvården” och att ”08-nytts artiklar om sjukvården i länet visar att vården i Stockholm inte befinner sig i kaos”. I den här frågan känner Moderaterna i region Stockholm uppenbarligen inte att existerande media räcker till för att få ut partiets budskap.

08nytt kan bli ett problem för Moderaterna. Idag är det otydligt om partiet gör anspråk på att bli en seriös nyhetsaktör eller om de bara har levererat ytterligare en tjänst för glorifierade pressmeddelanden.

MAX KARLSSON

 

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Media