Rätt att omplacera Dr Jekyll och Mr Hyde

Media.
Collage: C Altgård / Opulens.

Sydsvenska Dagbladets Mats Skogkär omplaceras till en icke-skrivande tjänst. Det är trots allt rimligt att någon som sprider högerextremism inte tillåts vara ledarskribent på en ”oberoende liberal” tidning, menar Opulens chefredaktör Stefan Bergmark.

 

”Alla som jagar på för att få enskilda journalister avsatta, ni förstår vilken tradition ni ansluter er till?” twittrade Ystads Allehandas och Trelleborgs Allehandas politiska redaktör Petter Birgersson i onsdags. Förutom det lite märkliga i att tala i termer om att ”avsätta” anställda mediearbetare, som om de vore folkvalda eller kungar, så låter ju detta som en harmlös tweet vem som helst kan ställa sig bakom. Men känner man till bakgrunden så blir bilden en annan.

Det har inte nödvändigtvis handlat om krav på avsked men att det i alla fall är olämpligt att en ledarskribent på en ”oberoende liberal” tidning sprider högerextremism.

Ledarskribenten heter Mats Skogkär, tidningen Sydsvenska Dagbladet och den i veckan omdebatterade tweeten lyder: ”När man ser vänsterns närmast sexuella upphetsning över upploppen i USA, över plundringarna, bränderna och våldet, blir det också lättare att förstå dess strävan att genom invandring skapa liknande förhållanden här med en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass.

Kanske var detta just bara ett skämt?

En klassisk högerextrem konspirationsidé alltså om än med en ironisk spets. Kanske var detta just bara ett skämt? Satir är ofta svårt på nätet, särskilt på Twitter där de tillåtna antalen tecknen är få, så kanske vi kritiker missförstått? Nej, inte sett i sitt sammanhang. Mats Skogkär har på Twitter under längre tid spridit högerradikala idéer. Detta var bara droppen som fick mångas bägare att rinna över. Att Skogkär sedan lagt in en välkänd alt right-symbol i sin profil signalerar också vilka han vänder sig till.

Och gensvaret från det bruna lägret har varit gott. Få ledarskribenter i Sverige har en sådan spridning på Twitter.

Tweeten fick bägaren att rinna över för många. Kritiken fick till slut hans egen chefredaktör att göra något så ovanligt som att ta avstånd från den. ”Det här är en tweet som går långt över gränsen. Ett sätt att uttrycka sig på som Sydsvenskan aldrig kan ställa sig bakom,” skrev Sydsvenskans Jonas Kanje.

På Sydsvenskans ledarsida har Skogkär inte varit lika kontroversiell och Twitterkontot är hans privata. Som bekant har vi också yttrandefrihet i det här landet. Nu är Skogkär dock inte en flitig debattskribent i tidningen eller en frifräsande krönikör. Han är anställd för att föra fram tidningens politiska linje. Det är förstås ohållbart för Sydsvenskan att tillåta någon att agera som vore han något slags politisk Dr Jekyll och Mr Hyde. Det vill säga en person som på ledarsidan håller sig till något som kanske kan sägas vara ”oberoende liberalt” och sedan framför motsatsen i ett annat medium, som till exempel Twitter.

Folk ska givetvis inte få sparken för sina åsikters skull. Lika självklart är det att varje organisation och företag måste kunna försvara sina värderingar. Detta är särskilt viktigt när det handlar om egna medlemmar eller medarbetare som underminerar värdegrunden.

Idag fredag meddelar Sydsvenskan att de omplacerar Mats Skogkär till en icke skrivande tjänst. Det är en mer än rimlig åtgärd.

STEFAN BERGMARK
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Media

0 0kr