Kultursnubben kan inte ta tåget: Lyssnar på Räls på P1

Krönikor
Bildkälla: Pixabay.com. Montage: Opulens

RADIOSERIE. Tyvärr har det på grund av rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten uppstått ett hinder för Kultursnubben som annars tar tåget. Eric Cardelús kompenserar genom att lyssna på en radioserie om tågresande och järnväg.

 

När kultursnubben inte kan ta tåget, får tåget komma till kultursnubben. Ett karantänstips blir här P1-serien Räls, där temat är tågresande och järnväg. Serien inleddes redan i somras, då med teman som den historiska utvecklingen för svensk järnväg, järnvägens roll i imperiebyggandet, höghastighetståg och dagens växande tågluffartrend.

Programmen är underhållande, intressanta och ger idag underlag för fascinerande fantasiresor, men säkerligen också framtida tågsemestrar, den dag då pandemin släpper sig sitt förlamande grepp om oss. Ciceron i serien är Per J Andersson, känd som redaktör på resetidningen Vagabond och författare till flera böcker om resande, med och utan tåg.

Nu kommer en ny säsong av Räls. Temat i det första programmet är tågens mörka historia, en berättelse som inte väjer för det allra grymmaste och mörkaste i vår europeiska historia. För tågen och tågbolagen var nyckelfaktorer i Förintelsen. De hjälpte den tyska ockupationsmakten att transportera judar och andra folkgrupper till koncentrationsläger, transporter som ofta skedde i boskaps- och godsvagnar och där många av passagerarna redan under transporten avled av umbäranden. Vissa passagerare fick till och med betala sin biljett till utrotningslägren. Men nu har ett nederländskt och franskt tågbolag tagit det hedervärda beslutet att betala ut skadestånd till de drabbade av Förintelsen.

Även i Afrika spelade järnvägssystemet en nyckelroll i att underlätta truppförflyttningar i kolonialkrigen och underlättade folkmord. Värst var utrotningen av ursprungsfolken i Namibia, vilket då var en del av det tyska kolonialväldet.

Under andra världskriget finns också skamfläckar på hemmaplan. Främst gäller det den svenska undfallenheten i att låta tyska truppförflyttningar och järnmalmstransporter passera genom vårt land. Här berättas också om hur en tågresande svensk diplomat fick tidig och tillförlitlig information om det pågående folkmordet på judar, information som sedan tystades ner av den svenska statsapparaten.

Så här finns mycket att begrunda, för undfallenhet inför odemokratiska och destruktiva regimer stannar inte med tysktågen, utan fortsätter än idag, världen över. Och inte minst i kristider tvingas människor och makthavare att göra besvärliga moraliska val, då som nu.

Mest av allt är Räls god radio. Underhållande, bildande och intressant. Radioprogram väl värda en lyssning, oavsett om det råder karantän eller inte.

ERIK CARDELÚS

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

Vår iskalla värld

OMÄNSKLIGHET. ”Varje kropp en historia, inte menad att förstås utifrån regelverk eller