Fuskare och storpolitik i schackets historia

Krönikor.
Schack, schackspel
(Foto: Felix Mittermeier / Pixabay.com.)

DRAMATIK. Den femfaldige världsmästaren i schack, Magnus Carlsen, anklagar 19-åringen Hans Niemann för fusk. Rolf Karlman tar oss med i det svartvita brädspelets spännande historia med fuskare och storpolitiska konsekvenser.

Schack med sin symbolik för gott och ont har funnits i över 1 500 år och spelat en ödesmättad roll i såväl krig som kultur. Spelet har fått symbolisera liv och död, krig och fred, det goda och det onda.

Det finns bara ett ämne på schackvärldens läppar just nu: Den femfaldige världsmästaren Magnus Carlsen anklagar 19-åringen Hans Niemann för fusk. Allt började med att världsettan Carlsen förlorade mot Niemann (då rankad som 49:a i världen) i turneringen Sinquefield Cup i Saint Louis i USA. Därefter drog Carlsen sig ur turneringen, något norrmannen aldrig gjort tidigare.

När Niemann och Carlsen sedan ställdes mot varandra i en onlinematch för en dryg vecka sedan gav världsettan upp efter bara ett drag. Detta gav spekulationerna ännu mer fart.

Carlsen teg länge om orsaken till sitt agerande, men i förra veckan bröt han tystnaden på Twitter. ”Jag tror att Niemann har fuskat fler gånger, och mer nyligen, än vad han har erkänt”, skrev Carlsen.

Det är svårt att komma undan med fusk på absolut elitnivå. De största tävlingarna har noggranna säkerhetskontroller och metalldetektorer för att sätta stopp för fuskare. Annat är det online. Där är det inte lika enkelt att upptäcka fusk.

Bulgaren blev till slut diskvalificerad.

Hur kan det då gå till när en spelare fuskar i en match ansikte mot ansikte? Det finns fall där spelare har haft minimala öronsnäckor under matcher och på så vis fått information av någon utomstående som följer matchen online. På toppnivå kan en liten hint i en avgörande situation vara av yttersta vikt för matchens utgång.

En bulgarisk spelare, Borislav Ivanov, blev avstängd för fusk för nio år sedan. Ivanov vägrade ta av sig sina skor efter en match trots uppmaningar från motståndaren och domaren, som misstänkte att han hade någon form av hjälpmedel i skorna. Bulgaren blev till slut diskvalificerad. För bara några år sedan var det en lett, Igors Rausis, som åkte fast för att han hade gömt en telefon på toaletten.

Ett schackdrama med storpolitisk dramaturgi inträffade samtidigt som de drastiskt försämrade relationerna mellan USA och EU å ena sidan och Putins Ryssland å andra sidan tog sin början. Den 11 augusti 2014 avslutades en maktkamp i norska Tromsö då internationella schackförbundet, Fide, valde ny ordförande. Kandidaterna var två schackgiganter, Garri Kasparov mot Kirsan Iljumzhinov. Det ”osade” av världspolitisk dust i miniatyr då utmanaren Kasparov utmanade ”Fidekungen” Iljumzhinov som lett förbundet sedan 1995.

Garri Kasparov föddes 1963 i Baku i sovjetiska Azerbadjan. Han blev 1985, vid 22 års ålder, den yngste världsmästaren genom tiderna. Han är av många betraktad som den starkaste spelaren genom alla tider. På den politiska fronten har Kasparov under 2000-talet gjort sig känd som en ljudlig och orädd kritiker av Rysslands president Vladimir Putin. Under sin kampanj i presidentvalet 2008 fick Kasparov känna vad det var att utmana makten. Han misshandlades, arresterades och fängslades, smutskastades, hotades och förhördes av säkerhetstjänsten FSB. Kasparovs kamp mot Putin har fortsatt i hans roll som ordförande i människorättsorganisationen Human Rights Foundation.

Libri resurrecti - återupplivade böcker

Följ vår blogg om litteraturskatterna du inte visste att du ville läsa!
Läs bloggen

Det är inte bara kärleken till schack som gör Fide-ordförandeskapet lockande för Kasparov. Schack har fortfarande hög status i Ryssland och Kasparov såg här en chans att förödmjuka Putin genom att avsätta hans vän och partikamrat i ”Enade Ryssland” Ilyumzhinov.

Nu är inte Garri Kasparov enbart en ”good guy”. Under en period försökte han genom diverse ränker splittra det internationella schackförbundet och skaffade sig på så sätt många fiender.

Kirsan Iljumzhinov, född 1962 i sovjetiska Kalmuckien, är en fascinerande ”doldis”. Efter Sovjetunionens sammanbrott satt Iljumzhinov som president för den ryska delrepubliken fram till 2010, vilket hade varit omöjligt utan Putins stöd. Omedelbart efter sitt makttillträde samlade Ilyumzhinov all makt i sina händer och betraktade sig som en upplyst despot. Han talade om ”ekonomisk diktatur” och gick till val 2002 med den kontroversiella sloganen”en förmögen president är ett skydd mot korruption”. Han anklagades av sina kritiker för delaktighet i mord på oppositionella. Precis som hans motståndare Kasparov är uppfattningarna om hans personliga egenskaper delade. Han har bland annat verkat för religionsfrihet i Kalmuckien och han är god vän med Dalai Lama. Kalmuckien är också det enda landet i världen där schack är obligatoriskt i skolorna.

Även efter sin avgång som president 2010 har Ilyumzhinov varit ”Putins man”. På Putins uppdrag besökte han bland annat Libyens diktator Khadaffi någon månad innan denne avsattes och avrättades 2011. På en bild som visades upp sitter Ilyumzinov och Khadaffi och spelar schack.

Han krävde att stolar, belysning och själva schackbrädet skulle bytas ut.

Maken till schackdrama som utspelades i Tromsö i början av augusti 2014 har inte ägt rum sedan bataljen mellan Bobby Fischer och Boris Spasskij i Reykjavik 1972. Den var en match mellan den ”Fria världens hopp” Bobby Fischer och Sovjetdiktaturens man Boris Spasskij. Men även här visade det sig att schablonerna kom på skam. Fischer som var en synnerligen komplicerad personlighet var känd eller ökänd för sin förmåga att psyka motståndare. Han krävde att stolar, belysning och själva schackbrädet skulle bytas ut. Kameror skulle bannlysas och publiken placeras på stort avstånd.

Fischers senare öden är kända. Han blev alltmer excentrisk, gjorde märkliga uttalanden i politiska frågor och hotades av ett fängelsestraff i USA. Slutligen fick han politisk asyl på Island där han avled 2008.

Även i den ryska schackdelegationen i Reykjavik blommade paranoian för fullt. Amerikanerna anklagades för massor med smutsiga tricks, för agentgenrens hela arsenal i form av hypnos, telepati, förgiftad mat och mystiska elektroniska tingestar i spelarnas stolar. Isländska experter kallades in och röntgade både stolar och takarmatur. Allt de lyckades hitta var två svedda flugor i en lampa.

Fischers uppträdande fick den sympatiske Spasskij, som i västliga media ansågs vara en KGB-styrd robot, ur balans. Fischer vann matchen. Garri Kasparov som anses som historiens största schackbegåvning, har deklarerat att Fischers divalater och bisarra upptåg knäckte hans landsman Spasskij.

Hur gick det då i ordförandevalet i Tromsö? Kasparov hade satsat stort med bland annat reklamskyltar på busskurer i Norge. Landet är schacktokigt sedan Magnus Carlsen tog världsmästerskapet och det unga geniet hade offentligt stött sin ex-tränare Kasparov i ordförandevalet. I den slutliga omröstningen vann dock Ilyumzhinov betryggande efter många röster från förbunden i Afrika och Asien.

ROLF KARLMAN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr