Utvisning av Assange leder till politisk rättegång

Krönikor/Samhälle.
Julian Assange. Collage: C Altgård / Opulens.

ÖVERGREPPSRISK. “Försöken att få Assange utlämnad och dömd i USA har liknats vid processerna mot Alfred Dreyfus och Daniel Ellsberg. I båda fallen gjordes försök att svärta ner deras personligheter på samma sätt som nu sker.” Lars Borghem skriver om förhören av Julian Assange som nu börjar med anledning av en eventuell utlämning till USA.

 

Igår måndag den 24 februari börjar förhören om en eventuell utvisning av Julian Assange till USA. Förhören hålls i Woolwich Crown Court i London och Julian Assange kommer att närvara. Han sitter annars fängslad i Belmarsh Prison som ligger i närheten.

I förhören kommer utlämningsavtalet mellan USA och Storbritannien att spela en stor roll. I en av paragraferna (artikel 4) sägs att ”utlämning ska inte beviljas om brottet för vilket utlämningen är begärd är ett politiskt brott”.

Några av de argument för att en rättegång i USA skulle vara politisk är följande:
Avslöjanden som Wikileaks gjort av krigsbrott (här en utskrift på engelska av konversationen i helikoptern som kallblodigt mördade civila inklusive två journalister från Reuters) och korruption i Afghanistan och Irak är av politisk natur.

Nyligen skrev flera tidningar om att Donald Trump var beredd att förhandla med Assange i utbyte mot information som tydde på att Ryssland inte låg bakom läckan till Wikileaks om demokraternas mail. Sedan länge är det känt att Trumps vicepresident Mike Pence reste till Ecuador för att påverka regimen att utvisa Assange från ambassaden i utbyte mot ett lån på 10 miljarder dollar. Nuvarande utrikesministern och dåvarande chefen för den amerikanska hemliga underrättelsetjänsten CIA, Mike Pompeo beskrev Wikileaks som en ”icke statlig fientlig underrättelseorganisation”

Försöken att få Assange utlämnad och dömd i USA har liknats vid processerna mot Alfred Dreyfus och Daniel Ellsberg. I båda fallen gjordes försök att svärta ner deras personligheter på samma sätt som nu sker av exempelvis Karin Olsson i Expressen eller Björn Elmbrant i Dagens Arena. Och Hillary Clinton har med största sannolikhet sagt att hon ville mörda Assange med drönare.

Det brittiska kungahuset har kanske oavsiktligt gett Assanges advokater stöd för att förhören är politiska genom att i ett brev avvisat krav att drottning Elizabeth skulle ingripa i processen mot Assange. I brevet hänvisas till regelverket som säger att drottningen inte kan agera i politiska processer.

Assange avlyssnades och kameraövervakades på Ecuadors ambassad, även när han talade med sina advokater. Det är normalt ett argument för att underkänna ett mål. Det spanska företaget UC Global som hade engagerats av den ecuadorianska ambassaden för att övervaka Assange, överlämnade videomaterial till CIA. Det hela avslöjades av El Pais.

Utlämningsförhören beräknas pågå under flera månader. Överraskningar är att vänta.

LARS BORGHEM
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr