Terroristen och Kent Ekeroth får samma advokat

Samhälle

 

EXTREMISM. Efter terrordådet i Stockholm var sverigedemokraternas Kent Ekeroth snabbt ute och kommenterade. Den 39-åriga terrormisstänkte Rakhmat Akilov kommer nu få samma advokat som Ekeroth. Lite ironiskt kanske men samtidigt symboliskt då extremhögern och de islamistiska terroristerna trots allt har så mycket gemensamt.

Efter dådet mot tidningen Charlie Hebdo i Paris spreds nya satirteckningar på nätet. En av dem föreställde en penna som spetsar en islamistisk terrorist. Pennan pryds av den socialistiska agitatorn och folkmusiklegendaren Woody Guthries bevingade ord: ”This machine kills fascists.”

Guthrie hade skrivit dessa ord på sin gitarr men idag ställer vi ofta vårt hopp till att pennan är mäktigare än svärdet. Teckningen sade också ytterligare en sak som nu, efter dådet i vårt eget land, är lika viktigt att understryka – att islamistiska terrorister är fascister.

Vi vet ännu inte helt om vem eller vilka som ligger bakom terrorn i Stockholm. Men det pekar åt samma håll och oavsett så har en terrorsekten IS mycket blod på sina händer. Djupare sett handlar det förstås inte alls om korrekt namn på en gud eller olika sedvänjor utan om idéer som har själsgemenskap med västerländsk högerextremism. Samma vurm för den starkes rätt att införa en ”negation av socialism, demokrati och liberalism”, som Mussolini själv definierade fascismen.

Politiskt har extremhögern vunnit på terrordåden. De populistiska antimuslimska poänger de kan göra behöver de knappt organisera eller finansiera. Att exempelvis Mats Dagerlind på  Avpixlat, hatsajten som Ekeroth är med och finansierar, nu använder sig av terrordådet för att kritisera hans upplevda offentliga ”sverigebild” där ”det multikulturalistiska samhällsexperimentet varit en exempellös framgång” är talande. Det illustrerar hur beroende extremhögerns och de terroristiska islamisternas världsbilder är av varandra.

Men ett litet ljus i mörkret är just att dessa två läger förstås inte, i alla fall inte under närmaste tiden, kommer ingå en ohelig allians. De islamistiska terroristerna skiter nog i och för sig fullständigt över vilken partifärg de otrogna har men för extremhögern är alla muslimer fiender, oavsett om det handlar om en terrorist eller ett offer för terrorismen. Den övervägande delen terroroffer i världen är ju själva muslimer.

Även om Anders Behring Breivik gjorde allt för att framstå som en kristen förkämpe så såg de flesta av oss djupare ideologiska bevekelsegrunder. På samma sätt bör vi förhålla oss till Rakhmat Akilov och hans meningsfränder. Förmodligen ser de sig själva som religiösa martyrer men liksom ytterst få kristna kände sympati inför barnamorden i Norge så känner en överväldigande majoritet muslimer avsky för IS och deras anhängare.

STEFAN BERGMARK

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Stefan Bergmark

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Norrlänning men sedan sekelskiftet bosatt i Malmö. Stefans yrkesmässiga bakgrund är från olika fanzines, tidskrifter samt oberoende medier och som frilansjournalist har han främst skrivit åt dagstidningarnas kultursidor. Stefan har också varit redaktör för ett par böcker samt fått tre antologier med krönikor utgivna. Mer om och av Stefan Bergmark: www.stefanbergmark.se

Det senaste från Samhälle

Seger eller död!

MEDIESATSNING. ”Att med frihetlig bredd möta de reaktionära krafterna där de på

Tillbaka till historien

HISTORIESKILDRINGAR. ”När populärkulturen försöker lägga det förflutna till rätta för politiska eller