Helgporträttet: ”Genom att prata om normavvikelser kan vi öka förståelsen och medmänskligheten”

Samhälle.

 

 

Love Pascal Prelog. Foto: Eget
 PRIDE. Malmö Pride är igång. Trans och normkritik – hur fungerar det egentligen? Love berättar om sitt liv och sina erfarenheter som transman.

Namn: Love
Ålder: 28
Familj: Bor med min person Siobhan med hunden Dogge och katterna Ellioth och Sören
Bor: Göteborg
Uppvuxen: Alingsås
Fritidsintressen: Skapande (poesi, illustration, video) och träning

Som jag förstått det började du tidigt känna dig pressad in i rollen som tjej. Bara det här med att handla kläder verkar ha varit en pärs?

– Det finns ett kulturellt tryck i samhället i stort som mer eller mindre omedvetet leder in människor i olika uttryck beroende på vilket kön de tillskrivs. Det syns i klädbutiken vilka kläder flickor respektive pojkar ska ha, vi ser det i sagoböckerna, filmerna, reklamen, men också i språk och bemötande – exempel på det sistnämnda är att jag som barn och ungdom fick mest komplimanger när jag ”var fin”, det vill säga hade det som anses vara fint för en flicka, som flätor, klänning och tjejmodeller på kläder.

LINDA BÖNSTROM
linda.bonstrom@opulens.se

Linda Bönström är statsvetare, gymnasielärare och samhällsdebattör och har tidigare verkat även som frilansande översättare och poet. Hon är numera bosatt i Värmland. Tillsammans med Peter Sjöblom är hon chefredaktör för musiksajten MONO. www.monomagasin.se

Det senaste från Samhälle

Hörby, Victoria Benedictsson

Hörby och jag

HÖRBY. ”Det är alltså hög tid att någon berättar för de som
0 0kr