Fram för etisk porr!

Debatt/Samhälle.
Etisk porr. Illustration: C Altgård / Opulens. En hyllning till Robert Lassalvy.

PORRDEBATTEN. Om något känns akut, enligt Myra Åhbeck Öhrman, så är det att lägga resurser på uppbygglig verksamhet i form av normkritisk sexualkunskap som tar upp porr. Att göra etisk porr mer synlig än alternativet.

 

Det finns många vinklar att diskutera när det kommer till pornografi. Man kan diskutera hur trender i den påverkar samhället, hur människor far illa i branschen, hur man ska handskas med beroende eller den stigmatisering som drabbar människor som valt att ha sex på film. Mycket går att kritisera och förbättra.

Dessvärre är den debatt som tillåts föras i etablerad media idag nästan uteslutande kategoriskt negativ i sin syn på porr. Det förekommer ingen nyansering av begreppet, utan det får innefatta allt från frivilliga nakenbilder på entusiastiska exhibitionister till smygfilmade våldtäkter av människor som inte gett sitt samtycke. För visst, den sorten förekommer också. Vi människor är, om något, experter på att bete oss svinigt mot varandra.

Där skulle man, om man ville, kunna sätta ner foten och säga att vi måste agera hårdare. Vi skulle kunna föra en debatt om hur vi ska påverka internetjättarna så att de anpassar sig till en etisk porrproduktion, eftersom det är internet som är det mest tillgängliga sättet för att konsumera porr idag.

Istället väljer intresseorganisationerna att fokusera på totalförbud och filter.
Porrfri barndom är en nystartad organisation som lagt sitt fokus på just barns konsumtion av porr, men de är inte ensamma. Flera aktörer har de senaste åren försörjt sig på att sprida bilden av att nätporren är ett folkhälsoproblem som drabbar våra unga. Man citerar gärna radikalfeministen och anti-porraktivisten Gail Dines, vars forskningssiffror saknar motstycke i alla liknande studier, för att måla upp en bild av hotet som något stort och akut.

Dessa grupper och individer, med Porrfri barndom som spjutspets, samlar just nu in underskrifter för att införa åldersverifikation på porrsajter. Det innebär i princip den modell Storbritannien planerat och de nu vill kopiera konceptet att kommersiella porrsajter tvingas införa inloggning med motsvarande bank-ID för att bekräfta användarens ålder.

[CONTACT_FORM_TO_EMAIL id=”2″]

 

MindGeek, företaget som ligger bakom Pornhub, har uppgett att de har tekniken färdig för att anpassa sig efter detta. Kanske inte så konstigt, då det blir ytterligare ett sätt för dem att skapa internetmonopol. Pornhub är världens mest besökta porrsida, med 64 miljoner besök per dag 2017. Storbritannien råkar dessutom vara deras näst största målgrupp.

Porrfri barndom säger själva att de inser att detta inte kommer att trolla bort nätporren helt, men hävdar att det “kommer minska porrindustrins kontaktyta med barn väsentligt”. Snarare är det troligt att detta kommer att driva ut oerfarna användare till mindre, mer obskyra sajter, där kollen på vad som postas och tillåts ligga kvar är betydligt sämre.

Dessutom förses i samma veva ett porrföretag med register över alla användares personliga data och preferenser, något man rimligtvis vill undvika om man nu är så övertygad om deras låga  moral. Vi kan kanske fråga användarna av otrohetssajten Ashley Madison, som blev hackad och fick sitt användarregister läckt förra året, hur det känns att få sina mest privata begär publicerade offentligt.

Nej, om något känns akut så är det snarare att lägga resurser på uppbygglig verksamhet i form av normkritisk sexualkunskap som tar upp porr. Att göra etisk porr mer synlig än alternativet. Och, kanske främst, att reda ut misslyckandet hos den föräldragrupp som tycker sig behöva statligt påtvingade åtgärder för att deras barn inte ska tillbringa sin fritid med att konsumera våldsporr.

I nödfall kan jag nöja mig med någon sorts filter som stoppar dem från att registrera namninsamlingar online. För barnen och samhällets skull.

MYRA ÅHBECK ÖHRMAN
myra.ahbeck.ohrman@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Myra Åhbeck Öhrman på Opulens »

Myra Åhbeck Öhrman är frilansande skribent, föreläsare och debattör med inriktning på en spretig blandning av internetkultur, jämställdhetsfrågor och antifascism. Senast verksam som kampanjansvarig och granskare i den antirasistiska organisationen ”Inte rasist, men…”. Har bott största delen av sitt liv i den norrländska glesbygden, men inte ens det kunde riktigt ta stockholmaren ur henne.

Det senaste från Debatt

0 0kr