Kulturscen Opulens: Späckad författarkväll + dubbla boksläpp

Datum/Tid
10 Nov 2018
17:00 - 22:00

Plats
Carbs StudioOm Kulturscen Opulens.
OBS! Anmälan till gästlistan är obligatorisk för alla som tänker komma.

Välkommen till Opulens författarkväll samt boksläpp för diktsamlingen ”Fältstudier” av Oscar Nilsson Tornborg, och ”Kvartetten” som en nyintroduktion av danska Solvej Balle i översättning av Jonas Rasmussen. Båda ges ut av Opulens förlag.

Moderator: Helena Lie – kritiker på Opulens magasin, samt poet och konstnär.

Kvällen är upplagd i två block där boksläppet för ”Fältstudier” och ”Kvartetten” börjar kl.17.00 och nästa block är kl.19.00.

Medverkande:

LISA GIDLÖF (1985) Bosatt i Uppsala. Debuterade med prosalyriska boken ”Flickan” på Vendels förlag våren 2018. Innan dess medverkade hon i Brombergs Blå blixt-antologi ”Ingen rök utan mareld” 2017. Intresserar sig för teman såsom kvinnoblivande, kroppslighet och graviditet. Möt henne denna kväll i ett samtal med Helena Lie kring boken och skrivandet.

OSCAR NILSSON TORNBORG (1977) Född i Göteborg och bosatt i Lund. Poet och skrivpedagog. Debuterade 2011 med diktsamlingen ”Vilse” (FEL Förlag). Under kvällen kommer han att läsa ur diktboken ”Fältstudier” som nyss släppts på Opulens förlag. Uppläsningen sker tillsammans med Lina Arvidsson som är författare, kassörska, skrivpedagog och estradpoet.

JONAS RASMUSSEN (1975) Bosatt i Lund. Svensk översättare (från danska) och författare. Debuterade som översättare 2007 och som författare 2008. Har översatt ett tjugotal titlar, främst lyrik , och utgivit 7 egna verk. Senast ”Eftervärlden” (Trombone, 2017). Under kvällen kommer han och Solvej Balle att läsa ur nya boken ”Kvartetten” (Opulens förlag).

SOLVEJ BALLE (1962) Flerfaldigt prisbelönt dansk författare. Debuterade 1986 med ”Lyrefugl” (Lindhardt og Ringhof) och har utgivit ett tiotal titlar. Senast de två mikroböckerna ”Hvis” och ”Så” (Pelagraf, 2013). Hennes roman ”Ifølge loven” utkom på svenska redan 1994 på Trevi Förlag under titeln ”Enligt lagens bokstav”. Kvällens boksläpp ”Kvartetten” blir en nyintroduktion av Balle till svenskan. Boken består av en samling mikroberättelser som Balle utgivit i Danmark under de senaste tjugo åren.

SOFIA ROBERG (1990) Bosatt i Malmö. Debuterade med ”Pärlemor” på David Stenbeck förlag 2015. Har doktorandtjänst i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och kommer att läsa upp nyskrivna dikter denna kväll.

LINNÈA FONSECA (f.d ERIKSSON) (1984) Verksam i Malmö som poet, skrivpedagog och bibliotekarie. Debuterade 2011 med ”4/9-08.Malmö. Buss nr 7. Gustav Adolfs torg-Centralen” på FEL förlag. Arbetar med en undersökande poesi som rör sig mot bild- och ljudkonst. Till våren är hon aktuell med ny bok i turkosa serien på förlaget Chateaux. Kommer att läsa ur det pågående arbetet ”Mödr”.

TEATER ONT- ett litterärt film- & performancekollektiv som består av Per Alvsten (1967) och Niklas Åkesson (1972). De har varit verksamma i över tio år och deltog bl.a. i den offentliga konstmanifestationen Freakshow i Malmö. Under flera år drev de performancescenen Klubb ONT och de har uppträtt runtom i Skandinavien och Tyskland. Teater ONTs performancekonst är narrativ, koreografisk och interaktiv. Gestaltningen tar form i konfrontationen mellan scenrummet och åskådaren; den bygger på över-och underordning, marginalisering och hierarkier.

Per Alvsten är författare och scenkonstnär och för närvarande bosatt i Luxemburg. Niklas Åkesson arbetar på Skurups skrivarlinje och utkom 2014 med diktsamlingen ”Sokrates död” (CLP Works).

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.