Bokrelease Svenska för främlingar

Datum/Tid
25 Apr 2018
18:00 - 20:00

Plats
ABF - husetCelanders förlag och Karin Ulveson välkomnar till release för Svenska för främlingar.

Om boken:

Learnitall är en skola som bedriver undervisning i svenska för invandrare.

Ebba Martinsson arbetar som lärare där. Hennes arbetssituation är kaotisk och ohållbar.

Genom dagboksanteckningar, dialoger utformade som filmscener, elevtexter, verksamhetsdokument, diagram, reportageliknande texter, dikter och foton utforskar Ebba sin roll och sina val i det hela.

Vi lär känna några av hennes kolleger. Eller gör vi egentligen det? Det tycks som om det system som Learnitall bygger på tenderar att göra människorna främmande för varandra, för sig själva och även för betraktaren.

”Svenska för främlingar är mer än en lärares berättelse. Här möter forskningens begrepp en konkret verklighet. Där finns unika förhållanden men också vitt spridda organisationsmodeller och styrinstrument, som många har erfarenheter av.” skriver Gunnar Aronsson, professor i arbets- och organisationspsykologi, i sitt efterord.

Samtalet på scen börjar cirka 18.15.

Författaren Karin Ulveson läser ett stycke ur boken och samtalar med Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef för barn, utbildning och kultur i Nynäshamns kommun. Hon var medlem i Skolkommissionen 2015-2017. Hon har också varit en av superlärarna i TV-programmet Rektorerna. Hon är författare till boken Våga leda skolan – med sikte på framtiden (Gothia, 2016). Hon är också ordförande för den ideella föreningen Mind som jobbar för Psykisk hälsa.

Moderator för samtalet är Jonas Mosskin, organisationspsykolog på Sandahl Partners och frilansskribent. Han driver sedan många år samtalsserien Psykologer läser böcker (på ABF Stockholm) och Psykologer tittar på film.

Efter samtalet går alla som vill vidare till ABF:s bar Cirkeln.

Varmt välkomna!