Teolindas bittra tårar

Författare: Elisabeth Brännström
Förlag: Vulkan
Pris: 180 kr (inkl. porto)

Beställning:

När Erik Brännström, en hemmansägare från Medle i Västerbotten hittas skjuten genom ena tinningen efter en ”blöt” lördagskväll i januari 1911 blir detta inledningen till en av Norrlands längsta rättegångar genom tiderna. Eriks fru, Teolinda Brännström, häktas nästan omedelbart i samband med mordet och förs till häktet tillsammans med gårdens inneboende, rallaren Frans Persson från Skåne. Rykten om Frans och Teolindas förhållande till varandra har snurrat runt i bygden och nästan alla är säkra på att de haft en olaglig kärleksförbindelse, något som de själva envist nekar till. Medan de sitter i häkte fortsätter rykteskarusellen att snurra och allt märkligare incidenter dras fram till allmänhetens beskådande. Det ryktas bland annat om att ett brev skrivet i blod sugglats ut från Teolindas cell och att en kvinna med hennes signalement köpt en revolver i en av Skellefteås järnaffärer. Detta och mycket annat tas upp under de många rannsakningarna och en märklig historia som inte bara involverar Erik, Teolinda och Frans börjar skymta fram bland de många skuggor som omger fallet.

”Författaren Elisabeth Brännström har i Teolindas bittra tårar skildrat mordet på hennes gammelfarfars bror Erik Brännström 1911, och det efterföljande rättsfallet där den mördades hustru Teolinda Brännström samt inneboende Frans Persson stod i fokus. Texten är tematiskt uppbyggd och framställd i kronologisk ordning vilket gör det lätt för läsaren att få en klar överblick. Förutom att skildra historien i centrum målar författaren även upp en bild av den miljö huvudpersonerna vistades i och förklarar olika aktuella företeelser i samtiden. Stundom förefaller texten mycket spekulativ då författarens analyser och antaganden vävs in i texten. Samtidigt dramatiserar detta historien, väcker intresse och ger berättelsen liv. Detta är en spännande historia, full av oklarheter och dimridåer, med ett fall som än till idag förblivit olöst.”

Ur BTJ häfte 13101175, Hanna Troëng

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.