Ta min hand

Författare: Lisa Bjurwald
Förlag: Bladh by Bladh 2017
Pris: 192 kr

Klicka här för att köpa boken…

En chockerande thriller om Europas mest utsatta

Krypterad konversation på Darknet:
– Berätta för mig.
– Jag såg honom stå där. Ensam. Lite längre än de andra barnen. Och starkare.
– Var är pojken nu?
– Han är här, Sir. Han sitter här bredvid mig.
– Starta kameran.

Kan ett barn försvinna utan att samhället reagerar?

Kan hundra?

Specialpolis Rebecka Born är avstängd från Sektionen för särskilda hot (SSH) för sin hantering av ett internationellt traffickingfall. Medan hon utreds av sina överordnade får hon ett anonymt tips: Något står inte rätt till med en grupp ensamkommande flyktingbarn.

Rebecka avfärdar samtalet. Hon har lämnat in sin polisbricka och är dessutom upptagen med sitt röriga privatliv. Men när ett snarlikt tips inkommer från en källa som tidigare visat sig pålitlig väcks hennes nyfikenhet och oro. Vem har tagit de försvunna barnen? Och vad har de gjort med dem?

Rebecka tvingas tillbaka till de kriminella kretsar som hon lade bakom sig när hon lämnade jobbet som utredare på Barnrättscentrum till förmån för Sektionen. När hon med brottslingarnas hjälp lyckas ta sig in i de mörkaste delarna av Internet, det så kallade Darknet, ser hennes värsta farhågor ut att besannas.

Utan sin specialistenhet i ryggen måste Rebecka ta till okonventionella
medel för att stoppa den ansiktslösa fienden. Snart är det inte bara barn som står i deras sikte.

OM FÖRFATTAREN:

Lisa Bjurwald är en prisbelönt journalist, författare och internationellt anlitad expert på främlingsfientlighet vars reportageböcker om Europas extremhöger, Skrivbordskrigarna, Europas skam och God dag Kampsyster! har översatts till flera språk. Bjurwald har arbetat som journalist i över 20 år, bland annat som ledarskribent på Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Lisa Bjurwald har vunnit ett journalistpris från Europaparlamentet, utsetts till Årets Medieamazon, tilldelats Aftonbladet Kulturs pris Hummerkniven och suttit som expert i regeringens utredning om främlingsfientlighet.

Ta min hand är hennes andra skönlitterära bok efter 2016 års hyllade
debut, Tills bara aska återstår.

SAGT OM TILLS BARA ASKA ÅTERSTÅR:

En så otäck thriller att det är svårt att tro att den är baserad på verklighet. Men det är den. () Tills bara aska återstår blir ett käftslag i hjärtat: en lika brutal som viktig påminnelse om hur vidrig, ja, för jävlig, som världen kan vara.
Borås Tidning

Författaren drämmer till med storsläggan både vad gäller huvudperson, men också stil. () Rebecka är en spännande och mångbottnad ny polis som jag hoppas få återse.
Folkbladet

En stark och svart skönlitterär debut.
Femina

Författaren har ett budskap som är känslosamt framfört och det gör den bättre än de flesta böcker jag läst i ämnet. Karaktärerna är väl gestaltade och Värmlandsmiljöerna är färgstarkt målade. Hon har trots det allvarliga ämnet skapat en intrig som är gastkramande. Betyg: 4 av 5.
Nils Scherman, ledamot av Svenska Deckarakademin, för DAST Magazine

Bjurwalds debutdeckare är tuff och jobbig, men en pärla. Och man lär sig något på köpet, det är en viktig berättelse om bland annat trafficking!
Umeå Tidning

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.