Nu skapar vi alternativ till Bokmässan

Debatt/Samhälle.

DEBATT. Protesterna mot att Bokmässan i Göteborg välkomnar högerextremister växer. Bland annat driver Opulens en bojkottkampanj på Facebook och flera olika alternativa litterära arrangemang planeras i Göteborg under mässdagarna. Olav Fumarola Unsgaard är redaktör för Leopard förlag och projektledare för BOKMASSAN som ETC lanserades igår.

Under våren blev det alltmer tydligt att det fanns en grogrund för att skapa evenemang utanför Bokmässan. Göteborgs litteraturhus drog igång det som kommit att bli Scen och samtal. Tidskriften Glänta med Göran Dahlberg och Linn Hansén vid rodret kommer ordna en helkväll med mikroföreläsningar, spoken word och fest. Allt med kampen mot rasism som tema. ETC, som jag jobbar för, kommer slå upp ett tält på en plats i centrala Göteborg. Vi kommer fylla det med böcker, musik och samtal. Vi bjuder in förlag och tidskrifter att medverka, men förbehåller oss rätten att inte erbjuda plats åt rasistiska eller främlingsfientliga aktörer. Varför denna mobilisering? Just i år?

Sedan ett drygt år har tidningen Nya tiders närvaro på Bokmässan i Göteborg diskuterats. Först under mässan 2016 och nu inför mässan 2017. Tidningens innehåll och politiska inriktning är de flesta debattörer eniga om. Den är en tydlig del av en högerextrem strömning som i samtiden växer sig allt starkare. Chefredaktören Vavra Suk framstår i ett flertal intervjuer som en förintelseförnekare medan redaktionsmedlemmen Sanna Hill ägnar sig åt hot mot journalister. God granskande journalistik av till exempel Expo och SVT:s Kulturnyheterna har avslöjat detta för oss.

Om journalistiken har varit god så har debatten som följt varit desto sämre. Oerhört polariserad. Fylld av skällsord, beskyllningar och invektiv. Substans ersattes med brösttoner, både på sociala medier men också på de seminarier som bland annat Göteborgs Litteraturhus anordnade under hösten 2016.

Jag tillhör de som, socialt och yrkesmässigt, älskar Bokmässan. Ett flertal vänner och partners har jag funnit och bok- och tidskriftsprojekt har på mässgolvet gått från lösa idéer till konkret verkstad. Det är, eller har i alla fall varit, en unik blandning av högt och lågt, fint och fult samt kommersiellt och osäljbart. I kostnadskalkylen hos både det stora förlaget och den lilla tidskriften har närvaron på mässan landat på plus. Inte alltid ekonomiskt, men på alla andra sätt. En del av mässgolvstjôtet har alltid handlat om vart mässan är på väg. För smalt? För brett? För höger? För vänster? Ska vi vara med nästa år? Fram tills nu har alternativet alltid varit: Ja, det ska vi.

Men i år blev det inte så. Jag tror det är väldigt bra för det offentliga samtalet. Fler röster, andra aktörer. Som väljer att göra nåt istället för att gnälla på olika chatforum. Möjligtvis är vi alla tillbaka på mässgolvet nästa år. Förhoppningsvis lite spetsigare, lite klokare.

OLAV FUMAROLA UNSGAARD
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Debatt

0 0kr