Finns inget nyhetsvärde i europeiska muslimers döda kroppar?

Media.

NÄRHETSPRINCIPEN. “Är muslimska terroroffer i London inte geografiskt nära Sverige nog? Eller handlar det om att muslimska terroroffer ‘kulturellt sett’ står långt ifrån vad som är relevant att rapportera om i Sverige?”, undrar Kevin Shakir. 

Nu har det gått lite mer än en vecka sedan en person körde in i en grupp muslimer i London. Måndagen den 19 juni vaknade jag till en nyhetsnotis om att en person dött och flera skadats. Det är inte den första och olyckligtvis ej heller den sista gången jag kommer att vakna till en sådan notis. Vad som var skillnaden denna gången, från en del andra gånger jag fått liknande notiser i min telefon den senaste tiden, var att förövaren var en vit man som gick till attack mot muslimer. Vad som också var skillnaden från tidigare, liknande händelser var att notisen jag fick om morgonen också var den enda notisen om våldsdådet. Dådet rubricerades som terrorism men har, trots att det skedde inom Europa, fått minimal uppmärksamhet. Borde terrordåd mot muslimer i Europa inte vara toppnyheter när nyhetsredaktioner arbetar utifrån närhetsprincipen?

Natten mellan söndag den 18 juni och måndag den 19 juni, mitt under Ramadan, avslutade brittiska muslimer nattbönen vid en moské i Finsbury Park. Människorna var ovetandes om vad som strax skulle ske. En 47-årig man vid namn Darren Osborne hade valt att inte gå hem till familjen, utan att med en vit skåpbil köra in i muslimerna som troligtvis var på väg hem till och med sina familjer. En man dog och åtta personer skadades. ”Jag vill döda alla muslimer”, vittnar personer på plats om att mannen hade skrikit. Premiärminister Theresa May har benämnt attacken som ett terrordåd och uttryckte att ”hatet och ondskan” aldrig kommer att få segra.

I mars 2016 skrev Evyn Redar på Metro om närhetsprincipen som ”…en princip inom journalistiken som säger att ju närmare geografiskt eller kulturellt, en nyhetshändelse är, desto större är sannolikheten att den tas upp av ett nyhetsmedium”. Närhetsprincipen har tidigare använts för att rättfärdiga att terrordåd i Europa rapporteras om mer än när liknande dåd sker utanför världsdelen. Tydligen använde sig svenska redaktioner inte av närhetsprincipen när de måndagen den 19 juni diskuterade vilka händelser som skulle dominera deras nyhetsflöden. Är muslimska terroroffer i London inte geografiskt nära Sverige nog? Eller handlar om det om att muslimska terroroffer ”kulturellt sett” står långt ifrån vad som är relevant att rapportera om i Sverige?

Det är ingen hemlighet att högerextremismen organiserar sig runtom i Europa men också i Sverige. Oavsett om det är genom parlamenten, på gatorna eller samtalsplattformar som Almedalen, så tar dessa grupper mer plats, får ökat inflytande och hotar muslimers existens i ”vårt närområde”. Detta bör vara nog för att svenska nyhetsredaktioner inte ska nöja sig med att skicka ut enstaka nyhetsnotiser om att muslimer i Europa mördas av rasister.

Det är inte första gången som högerextrem terrorism inte rapporteras och talas om på samma sätt som när förövaren har haft en koppling till islamistiska terrororganisationer. Det är heller inte första gången som en text som denna produceras, som kritiserar hur medierna behandlar brott och dåd olika, utifrån vem som är förövare och offer. Men det betyder inte att det slutar vara groteskt att vissa kroppar verkar ha mindre nyhetsvärde än andra.

KEVIN SHAKIR
kevin.shakir@opulens.se

Kevin Shakir skriver och undervisar om internetkultur, nationalistiska och högerextremistiska rörelser och hur en konstant utvecklande medieverklighet påverkar människor och samhällen.

Det senaste från Media

0 0kr