Världen lovordar Chiles president, Michelle Bachelet

Krönikor.
Foto: Sebastián Vivallo Oñate/Agencia Makro/LatinContent/Getty Images)

PRESIDENTVAL. “Men alla dagar, vare sig det regnar eller är varmt, dyker fru Bachelet upp på någon plats i Chile. Hon är ingen anhängare av eufemismer och stora brandtal, och kommer att dömas mer för sina handlingar än för sina ord” skriver Omar Pérez Santiago, här översatt av Anna-Karin Gauding.

Michelle Bachelet utpekas av tidskriften Forbes som en av världens fyra mest inflytelserika kvinnliga politiker. Leder gör Tysklands förbundskansler Angela Merkel, därefter kommer Englands premiärminister Theresa May och på tredje plats kommer Taiwans president, Tsai Ing-Wen.  Ledande tjänstemän inom UNESCO framhäver idag speciellt president Michelle Bachelets utbildningsreform. De hoppas på liknande reformer i utbildningssystemet i andra länder i Latinamerika.

Vad som mest förvånar mig när det gäller president Bachelet är hennes energi. Vare sig man är anhängare eller ej av hennes idéer och projekt måste man medge att hon drivs av en stark vilja, livsglöd och törst på livet.

Den 29 september fyllde president Bachelet 66 år. Jag vet av personliga skäl att det i takt med att vi åldras inte alltid blir lättare att tro på sig själv. Att det inte heller alltid är så lätt att stiga upp tidigt varje morgon. Ibland avskyr man tanken att lämna sängen och var och en har sina randiga skäl.

Men alla dagar, vare sig det regnar eller är varmt, dyker fru Bachelet upp på någon plats i Chile. Hon är ingen anhängare av eufemismer och stora brandtal och kommer att dömas mer för sina handlingar än för sina ord. Långt från all form av retorik visar Bachelet istället en glöd som vore hon helt omedveten om sin ålder.

Alla har inte upplevt en så svår ungdom som hon. Pappan, flyggeneral Alberto Bachelet, dog i fängelse efter militärkuppen 1973. Bachelet själv torterades tillsammans med sin mamma av personer som varit hennes vänner och anhöriga. Efter det väntade en lång landsflykt. Allt detta kunde i Bachelet ha fött en törst efter hämnd, något som kan rota sig djupt hos oss människor.

Michelle Bachelet är säkerligen en produkt av de hårda prov hon utsattes för i sin ungdom, under sömnlösa nätter och med mardrömmar under en fruktansvärd tidsepok. Men hon har inte ärvt hatet från sina torterare, eller av de prövningar hon utsattes för. Michelle Bachelet har inte uppträtt som offer.

Under hennes andra regeringsperiod har det gjorts misstag och en viss grad av missnöje har brett ut sig. Utan tvivel. Hennes popularitet har sviktat de senaste åren och hon själv kunde ha tappat fotfästet. Till det har det funnits anledningar. Men med idoghet har hon tagit sig upp och återfått chilenarnas uppskattning.

Trots alla svårigheter har Bachelet inte förfallit till populism eller demagogi. “Detta är inte en tid då man ska ge sig in på populismens lätta men destruktiva väg”, har Bachelet sagt. Hon har inte blivit desperat. Ett land som styrs av desperation eller vrede återhämtar sig nästan aldrig.

Sylvia Colombo i New York Times har nyligen betecknat Bachelet som en “progressiv statskvinna som inte förfallit till populismens överdrifter”. Hon hävdar också att Bachelets reformprogram “lär vara det mest framgångsrika bland kvinnliga vänsterledare” i Latinamerika.

Chile anses vara ett av Latinamerikas mest stabila länder. Enligt Global Peace Index 2017 utnämndes Chile till det lugnaste landet i Latinamerika. Detta i en studie som mäter stabiliteten i 163 länder runt om i världen. Chile intar plats 24 och leder rankinglistan i Latinamerika. När det gäller social stabilitet verkar Chile ligga bäst till i Latinamerika.

Chile går till presidentval den 19 november och valkampanjen påverkar just nu temperaturen i landet. De som vill störa ordningen går dessutom många gånger framåt i inflytande genom att manipulera de sociala nätverken. Det som skulle kunna vara ett verktyg för att stärka demokratin blir ibland i händerna på omogna människor istället verktyg för aggression, fördomar och verbalt våld, vilket verkar förnedrande på toleransen och eftertanken.

När Michelle Bachelet lämnar sin post som Chiles president i mars nästa år borde Chile också erkänna henne för att ha drivit fram reformer och kanske framförallt för att hon har gett landets kvinnor tilltro.

OMAR PÉREZ SANTIAGO
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr