Inte för mycket, inte för lite – allt med måtta

Krönikor.

LAGOM.  “Mrs. Åkerström hävdar att begreppet kan härledas till vikingarnas solidariska dryckesseder. Mjödhornet gick laget runt, ingen drack för djupt, ingen fick för lite, till alla lagom mycket, ingen blev utan”, skriver Ivo Holmqvist.

Den vänliga och välsorterade bokhandeln Readings på Lygon Street i centrala Melbourne som är en uppskattad samlingspunkt för australiska studenter – den ligger nära the University of Melbourne – skyltar just nu med en ljusblå bok vars tilltalande omslag kunde varit ritat av Eva Billow på fyrtiotalet: Lagom, med undertiteln ”The Swedish Art of Living Well”. Den är skriven av Lola A. Åkerström. Hon skriver om begreppet lagom och ideologin bakom det, på BBC Travel på nätet. Där syns vad mellaninitialen A står för: Akinmade. Hon är en amerikanska som varit bosatt i Sverige tillräckligt länge för att kunna konstatera att det svåröversatta lagom innebär ”not too much, not too little, just right.”

I fjol dominerade böcker om den minst lika svårdefinierade danska ordet hygge. En är skriven av engelskan Helen Russell, The Year of Living Danishly. Uncovering the Secrets of the World´s Happiest Country. Den låg länge i travar i tidningskiosken på Kastrup och gör det kanske fortfarande, en småtrevlig genomgång av danska seder och bruk, storögt noterade. Fast jag är inte bergfast övertygad om att danskar är världens lyckligaste folk, trots alla enkäter och all statistik som påstår det. Under mina tio år som lektor på Odense universitet var vänlighet inte alltid påfallande på institutionsmötena, och grannsämjan över häckarna inte alltid utpräglad: ”ligusterfascisme” är ett täckande och träffande ord.

Det har kommit mer än ett tjog böcker enbart i USA om hygge. Nu är det dags för något annat nygammalt från Skandinavien. Redan i första numret för i år av amerikanska Vogue förutspåddes att den svenska glosan ”lagom” och allt den står för stod på tur att föras ut i världen (och nyss följde man upp med ett färgglatt reportage om hur tjusigt det är i Skåne, särskilt på Österlen, och hur bra man bor på lyxiga hotell och hur gott man äter på svindyra mångstjärniga krogar). Nu sprider sig budskapet att i svensk efterföljd ”live a frugal yet fruitful existence”. Ikeas minimalism föregår med gott exempel.

Mrs. Åkerström hävdar att begreppet kan härledas till vikingarnas solidariska dryckesseder. Mjödhornet gick laget runt, ingen drack för djupt, ingen fick för lite, till alla lagom mycket, ingen blev utan. Den etymologi kan stämma, liksom iakttagelsen att svenskar inte är lagda åt tjatter. Hon förklarar vidare att inte alla svenskar är lika förtjusta i att leva livet lagom. Men visst är måtta i allt en klok regel att följa, inte minst nu som motstrategi mot allt skryt och skrävel om penningar och penningars värde, särskilt i det USA som för tillfället leds (om det nu verkligen är det han gör) av en nyrik krösus med diskutabel smak, omgiven av ja-sägande miljonärer och miljardärer. Lagom är bäst!

IVO HOLMQVIST
ivo.holmqvist@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Krönikor

0 0kr