En välskriven spänningsroman med djup samhällsförankring

Litteratur.

RECENSION. “Katarina Wennstam är en skicklig skribent som kan sitt ämne och i Gänget lyckas hon med att ta upp flera viktiga samhällsproblem och samtidigt skriva en spännande roman med stark förankring i samtiden”, skriver Elisabeth Brännström.

Gänget av Katarina Wennstam
Albert Bonniers (2017)

En av dem som varit mest aktiv i den debatt om våldtäkter och sexuella övergrepp som pågått de senaste åren är författaren och journalisten, Katarina Wennstam. Hon debuterade 2002 med den hyllade reportageboken Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt som nominerades till Augustpriset och två år senare kom En riktig våldtäktsman som även den gick in för att granska samma samhällsproblem.

2007 sade Katarina Wennstam upp sig som kriminalreporter på SVT för att ägna sig helt och hållet åt sitt skrivande och sedan dess har hon givit ut inte mindre än sju romaner på samma tema. Gänget, den senaste i raden och den tredje i en serie spänningsromaner om advokaten Shirin Nouri och kommissarie Charlotta Lugn, är inget undantag från regeln. Romanen, som ges ut på Albert Bonniers Förlag i år, handlar denna gång om ett specifikt övergrepp på en ung flicka, en gruppvåldtäkt som ingen av de involverade kommer att tillåtas glömma.

Berättelsen inleds med att trettiosjuårige Basim Eid skjuter sig själv uppe på Fåfängan på Södermalm 2013. Han lämnar efter sig ett förvirrat brev till sin dotter, men man får ingen klarhet i anledningen till självmordet förrän Hugo Sjövik, en av killarna i Basims kompisgäng, hittas mördad i en gångtunnel i närheten fyra år senare. Mordet sätter igång en spiral av händelser som leder fram till ett avslöjande av vad som egentligen hände på Fåfängan många år tidigare.

Advokaten Shirin Nouri dras in i fallet genom Izabella, Hugos fru och Shirins barndomsvän från Saltsjöbaden, samtidigt som hon utsätts för kopiösa mängder näthat som instigerats av den högerpopulistiska tidningen Sanna Nyheter. Kommissarie Charlotta Lugn kopplas in och tillsammans börjar hon och Shirin bryta upp den tystnad som omger orsaken till mordet på Hugo och skälet till Basims självmord.

Katarina Wennstam är en skicklig skribent som kan sitt ämne och i Gänget lyckas hon med att ta upp flera viktiga samhällsproblem och samtidigt skriva en spännande roman med stark förankring i samtiden. Bra, läsvärt och tänkvärt.

ELISABETH BRÄNNSTRÖM
elisabeth.brannstrom@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Elisabeth Brännström

Det senaste från Litteratur

0 0kr