Dela:

Bläddra per

Fascinerande men korthugget

Foto: Aschehoug

POGO PEDAGOG. ”Ett intressant ämne, men med ett lite väl korthugget käckt framställningsätt”, tycker Jesper Nordström om Katharina Vestres faktabok Det första mysteriet.

Det första mysteriet av Katharina Vestre
Illustrationer: Linnea Vestre
Atlantis förlag

Prenumerera gratis
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Instagram
RSS

 

Undertecknad har blivit morbror, så ur bokfloden började plötsligt böcker om livets uppkomst intressera. Katharina Vestres Det första mysteriet – Historien om dig innan du föddes (Atlantis) är en liten ljusgrön hurtfrisk sak kring detta med ett tonfall som nästan är som en exalterad förskolelärare med mycket luft i rösten och korta förenklade meningar: ”Och först hände detta och sen detta och sen vips fick du en hjärna…”

Nej, inte riktigt så, men med tanke på ämnets art hade jag gärna sett lite mer högtidlighet. Fast å andra sidan slipper vi som läsare en massa andligt mumbo-jumbo utan från sperma till förlossning är det som en nervig deckare skriven i du-form.

Låter det mystiskt och fascinerande? Inte? Jo, det är det men den lider nog lite av populärvetenskapens grundläggande förbannelse, att den måste vara så tydlig att språket blir tråkigt.

Saknar du en bra kultursida till frukost?
Prenumerera gratis!

Fem morgnar i veckan utkommer Dagens Opulens via mail med cirka 5 artiklar


Genom att prenumerera godkänner du Opulens integritetspolicy.

 

Den idéhistoriskt bevandrade lundaöverliggaren i mig fastnar främst för hur nära sanningen om graviditet som Aristoteles kom och hur det togs ett kvantumsprång framåt under 1600-talet inom biologi och att detta interfolieras med den sakliga framställningen av hur vi vet hur det går till nu ger texten läsvärde och bredd.

Hur jag än vrider och vänder på det här kan jag dock inte annat än landa i slutvärderingen att det är ett intressant ämne, men ett lite väl korthugget käckt framställningsätt. Det blir nästan lite väl mycket Pogo Pedagog över det i slutändan.

JESPER NORDSTRÖM

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Jesper Nordström

 

Följ oss eller gilla artikeln:
Prenumerera gratis
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Instagram
RSS
Prenumerera gratis
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Instagram
RSS