Rör inte min hamburgare

Existentiellt.
Rör inte min hamburgare! Foto: Alexas Fotos

FÖRTÄRING. Rör inte min hamburgare. Så kan man sammanfatta en av klimatkrisens centrala dimensioner. För allt sedan urminnes tider har kött signalerat välstånd, vilket få vill vara utan. Det räcker, enligt Erik Cardelús, med att läsa Bibeln och historien om Kain och Abel.


 

 

Abel var herde och Kain var lantbrukare. Båda ville de blidka Herren. Kain kom med sin fruktskörd som offergåva, medan Abel gav Herren ”de feta köttstyckena från sina förstfödda lamm.” Resultatet blev att ”Herren såg med välbehag på Abel och hans offer, men inte på Kain och hans offer.” Varpå Kain blev vred, så vred att han dräpte sin bror. När Gud fick reda på det, kom straffet. Kain gjordes hemlös och fredlös, fick irra omkring innan han nådde till Nod, landet öster om Eden.

Sedan dess har köttet var grejen, snarare än grönsakerna, frukten och baljväxterna. Utan kött ingen riktig måltid. Sovel ska det vara.

Kött förknippas också med manlighet, vilket alla dessa köttgrillande män som syns i rutan vittnar om. Eller männen på villatomterna. För det är mannen som står vid grillen, som vänder och vrider på köttstyckena. Helst med högteknologisk grill och ett antal proffsfloskler tillhands. Som Fredde i Solsidan som står där vid sin Webergrill och mässar. Mansplainar med köttången i högsta hugg.

Eller Henrik Schyffert som ägnade en hel SVT-serie med att bildsätta sina egna våndor inför att sluta äta kött och slakta en gris.

[CONTACT_FORM_TO_EMAIL id=”2″]

 

Medelålders män är också den kategori som har svårast för att äta vegetariskt. Här är statistiken tydlig. Bäst lön på jobbet och största köttstycket vid grillen. Bara någon ynka procent av våra grillande villafantomer äter vegetariskt. Motsvarande siffra för kvinnor är tvåsiffrig. Så utan vidare kan vi konstatera att snopp, makt och kött går armkrok.

Köttkonsumtionen i vårt land har också ökat stadigt sedan 90-talet, trots alla hälsolarm om det röda köttets menliga hälsoeffekter och den allvarliga klimatpåverkan som köttet utgör. Först under det senast året har ett litet hack i kurvan synts, detta efter decennier av stigande köttkonsumtion.

Nyligen kom ännu en tungt vägande forskningsrapport som visade på kopplingen mellan köttkonsumtion och klimatpåverkan (SVT nyheter 17/1-18). Bakom rapporten, som publicerats i den högt ansedda vetenskapstidskriften The Lancet, står 37 forskare från Stockholm Resilience Center. Här menar man att vi bör dubblera vårt intag av grönsaker och halvera vårt intag av kött. Inte minst utpekas det röda köttet som en miljöbov av stora mått.

Inget av detta är nytt. Inte heller att det röda köttet medför hälsorisker. Trots det upphör inte folk att uppröras över initiativ som en köttfri dag eller kampanjer för vegetariskt.

För vi äter kött som aldrig förr. Hamburgare, eller burgare som det allt oftare kallas, har varit en stor mattrend på senare år. Närodlat och ekologiskt har ofta blivit en räddningsplanka för att bibehålla en hög köttkonsumtion, på tvärs med forskning och beprövad erfarenhet.

Tv-kock efter tv-kock ger också ut grillböcker, där det frontas med stora och saftiga köttstycken. Det talas om det speciella köttet, den speciella marinaden, den speciella grilltekniken. Allt med en aura av att vi lever i den bästa av världar och att ingen ska få komma in där och störa med en massa vegetariskt trams.

Taskig hälsa och sönderkörd planet — köttets lustar verkar nästintill oövervinnliga. Här biter inte förnuftet, annat än i köttsteken. Från Abel i Bibeln till Fredde i Solsidan.

ERIK CARDELÚS
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Existentiellt

katter, katt, leva med katt, kattliv

Kattliv

ESSÄ. “Deras tassavtryck finns kvar på hela vårt varande. Vi rör oss
0 0kr