Avdelning

Kultur

Ett korrektiv till högervridningen

Kultur.

MÄSSA. “Littfest besjälas av en lågmäld antikommersialism och en öppen och inkluderande kulturradikalism. Det fungerar lite som ett korrektiv till samhällets högervridning och uppgivenhet.”

Kvinnligt och manligt, enligt Monica Sjöö. Foto: Edvin Grans/Opulens

Kosmisk moder möter Fridays for future 

Konst/Kultur.

KONST. Monica Sjöö kritiserades och censurerades i sin samtid. Nu, 18 år efter sen svensk-brittiska konstnärens död, får hon för första gången en museiutställning på Moderna i Stockholm, tillsammans med samtida klimatpolitiska plakat. 

Boris bevingade: Trygghet

Kultur.

Psykoterapi i all ära men mina dollarinnehav ger mig mera trygghet än de nyvunna självinsikterna.

Incel. Bild: Pixabay.com. Modifierad av Opulens.

Novell: ”Det har aldrig ens börjat” – del 2

Kultur.

PROSA. Under påskuppehållet publicerar vi en långnovell av Mikael Henrik Myrtin i nio delar på incel-temat. Ett tema som författaren själv finner en smula fascinerande och oroväckande, om vartannat.

Glad Påsk! Montage: Opulens.

Glad påsk!

Redaktionellt/Kultur.

STÄNGT. Opulens redaktion har tagit ledigt och är tillbaka tisdagen den 11 april. Under tiden kan ni avnjuta Mikael Henrik Myrtins långnovell ”Det har aldrig ens börjat”. Varje dag under påskuppehållet publicerar vi en ny del.

Vinjettbild för utställningen Kimono på Quai Branly i Paris.

Kimono: Tradition och mode

Kultur.

KULTURHISTORIA. Anne Edelstam rapporterar från en utställning i Paris som sätter in kimonon i ett historiskt japanskt perspektiv men också visar dess betydelse för modeskapare i västerlandet.

Kappa, 1950, sammet och guldbroderier. Uzbekistan.

Sidenvägen gör comeback

Kultur.

PARIS. “Utställningen är just sådan jag hoppats på: en resa i tid och rum!” skriver Anne Edelstam som sett en utställning i Paris om Samarkand och Sidenvägen.

0 0kr