Dela:

Bläddra per

Om Opulens

Vi behöver ett annat samtal

Dagstidningarnas kris har bland annat inneburit försvagade kultursidor. Samtidigt har ledarsidorna idag en starkare ställning än på mycket länge. Men ledarsidorna har ju i första hand partipolitiken i fokus och vi är övertygade om att samhällsdebatten fortfarande behöver en fördjupande kulturjournalistik. För under flera år har debatterna om våra samhällsproblem allt som oftast landat i högljudda diskussioner om invandring och etnicitet. Inte alltid oviktiga frågor men svaren vi hör är långt ifrån uttömmande.

Opulens vill vara ett bidrag till den nödvändiga vägen bort från denna snedvridna belysning och skrikiga tonläge. Bort från trumpismen och trollen. Opulens är partipolitiskt obunden samt frihetligt sinnad och motsätter sig alla auktoritära idéer. Vi låter diskussionen om det gemensamma, ur ett brett perspektiv med kulturen i centrum, ta en självklar plats i spalterna. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Kulturmagasinet Opulens lanserades våren 2017 och under hösten startar vi också Opulens förlag. Bägge verksamheterna drivs av MBG International AB som ägs av författaren Melker Garay. Bolaget stöttar svenska kulturverksamheter. Särskilt angelägna är frågor om yttrandefrihet och sociala orättvisor. MBG International har också bidragit ekonomiskt till kampanjer för hotade journalister och författare.

Pressröster om magasinet:

Sydsvenskan: Opulens håller hög klass

Expressen: Kulturmagasinet Opulens är ett framtidslöfte

Tidningen Journalisten: ”Kulturjournalistiken har inte samma roll längre”

Fria Tidningen: Kulturmagasin som berikar

Norrköpings Tidningar: Riklighet och överflöd

Skånska Dagbladet: Nytt kultur- och samhällsmagasin startat

Kristianstadsbladet: En bred kulturblaska

Pressröster om förlaget:

Om förlaget i Norrköpings Tidningar

Om förlaget på Kultursidan

Om Telegrammet från New York i Blekinge Läns Tidning