Dela:

Bläddra per

Om Opulens

Vi behöver ett annat samtal

Dagstidningarnas kris har bland annat inneburit försvagade kultursidor. Samtidigt har ledarsidorna idag en starkare ställning än på mycket länge. Men ledarsidorna har ju i första hand partipolitiken i fokus och vi är övertygade om att samhällsdebatten fortfarande behöver en fördjupande kulturjournalistik. För under flera år har debatterna om våra samhällsproblem allt som oftast landat i högljudda diskussioner om invandring och etnicitet. Inte alltid oviktiga frågor men svaren vi hör är långt ifrån uttömmande.

Kulturmagasinet Opulens vill vara ett bidrag till den nödvändiga vägen bort från denna snedvridna belysning och skrikiga tonläge. Bort från trumpismen och trollen. Vi låter diskussionen om det gemensamma, ur ett brett perspektiv med kulturen i centrum, ta en självklar plats i spalterna. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Opulens drivs av MBG International AB som ägs av författaren Melker Garay. Bolaget stöttar svenska kulturverksamheter. Särskilt angelägna är frågor om yttrandefrihet och sociala orättvisor. MBG International har också bidragit ekonomiskt till kampanjer för hotade journalister och författare.

Pressröster om Opulens:

Sydsvenskan: Opulens håller hög klass

Expressen: Kulturmagasinet Opulens är ett framtidslöfte

Tidningen Journalisten: ”Kulturjournalistiken har inte samma roll längre”

Fria Tidningen: Kulturmagasin som berikar

Norrköpings Tidningar: Riklighet och överflöd

Skånska Dagbladet: Startar nytt kultur- och samhällsmagasin

Kristianstadsbladet: En bred kulturblaska